19min.bg

Спират пещите в Кремиковци

Към поетапно извеждане от експлоатация на доменни пещи 1 и 3 и на коксохимичните батерии пристъпи вчера ръководството на „Кремиковци”.


Спирането е поради липса на суровини и е с цел недопускане на аварийни ситуации,  съобщиха от пресцентъра на "Кремиковци" АД. Оперативни щабове са назначени да подготвят и ръководят спирането на металургичните агрегати в съответствие с утвърдените оперативни планове. За безопасното извеждане на инсталациите от експлоатация са осигурени необходимите количества суровини.


С помощта на държавните органи и доставчици комбинатът разполага с енергносители, достатъчни за нормалното протичане на операцията, се казва в съобщението.


По-рано вчера двата синдиката КНСБ и „Подкрепа“ в „Кремиковци“ излязоха с общо обръщение, в което се казва, че е  „настъпил моментът, в който опасността от спиране на комбината е напълно реална“.  Около 2 500 души ще останат без работа ако комбинатът спре.


В знак на несъгласие синдикатите свикват утре в защита на комбината митинг-шествие, който ще бъде в три последователни дни.