19min.bg

Спират временно строителството в Южния парк

Градежът на атракциона в Южния парк в София няма да продължи, докато строителите му не предоставят пълна документация за него, каза кметът Йорданка Фандъкова вчера на заседанието на СОС. Тя подчерта, че ще бъде изискана цялостна концепция за дейността на лунапарка. Кметицата е категорична, че по принцип строителите са длъжни да информират гражданите за действията си.


Както 19` писа, инициативен комитет инициира подписка срещу строителството в парка. Изпратени са протестни писма и петиции срещу лунапарка. Проблемът беше обсъден и от общинските комисии. Във вторник  главният архитект на София Петър Диков обяви, че разрешението за изграждането на зоната за спорт и атракции в Южния парк е съвсем законно и няма нарушение на процедурата.


Според противниците на строежа собственикът на терена няма разрешение за строеж и затова строителните работи трябва да бъдат спрени. По тяхна информация той разполагал само с разрешение за монтаж на временни обекти - детски атракционни съоръжения.


Арх. Диков посочи обаче, че проблем с документите няма. По думите му той имал вина само за това, че разрешил строителството, преди да е готов цялостният устройствен план на парка. Във вторник Диков каза още, че ще спре временно изграждането на атракциона до приемането на цялостния план за Южния парк.