19min.bg

Споразумение ще ограничи излагането на 11 карциногенни субстанции

Европейският съвет и Европейската комисия са постигнали съгласие по директива, която цели да защити работниците от опасностите на 11 карциногенни и мутагенни субстанции, пише The Brussels Times.


„Това споразумение, което се очаква да бъде спазвано от работодателите до 10 години, е първата крачка към по-добрата защита на здравето на работниците“, заяви белгийският евродепутат от Европейската народна партия Клод Ролин. „Напредъкът, постигнат по време на преговорите ще спасява животи, включително и след като работната дейност приключва, защото свързаните с работата болести често се задействат години след излагането на субстанциите и често се откриват късно, ако не и твърде късно“, добави той.


Според директивата ще се ограничи изложението на работниците на 11 карциногенни субстанции, включващи дървесинен прах, хром VI и алвеоларен кристален силиций . Това е повече от седемте субстанции, първоначално предложени от европейската комисия. Очаква се текстът да бъде одобрен от Европейския парламент и съвет, предаде Фокус.