19min.bg

Споразумението е готово, но всички чакат Нинова

Продължаваме промяната (ПП), БСП, Има такъв народ (ИТН) и Демократична България (ДБ) са постигнали съгласие по всички точки и споразумението за коалиционното правителство е готово. Последните разногласия бяха изчистени на среща в Народното събрание в четвъртък сутринта.
Остава обаче само Националният съвет на Левицата да одобри документа. Напомняме, че в понеделник соцлидерът в оставка Корнелия Нинова вече отмени пленума на партията си от страх да не бъде детронирана.  След евентуалното одобрение от БСП коалиционното споразумение ще е достъпно от всички.
"Успяхме да постигнем съгласие за всичко, така че, няма никакви проблеми", каза зам.-шефа на НС Ива Митева от ИТН веднага след срещата на четирите формации.
"Ставаше дума за рутинна, координационна среща за доуточняване на законодателната програма и по рамковото споразумение", посочи на свой ред съпредседателят на ДБ Христо Иванов.
По-рано съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че очаква всичко да е готово до края на деня в петък. Четирите политически сили все още не са обявили кога планират подписването на споразумението.
Очаква се след това президентът Румен Радев да връчи мандат на Кирил Петков, който ще бъде номиниран за премиер.