19min.bg

Справките за собственост на длъжници вече се правят онлайн

По електронен път се предоставят вече справките за собственост, които се издават по искане на частните съдебни изпълнители. Това съобщиха от дирекция Общински приходи на Столична община, цитирана от ресорния зам.-кмет Барбалов.


По този начин се намалява административната тежест и времето за обработка и предоставяне на съответните данни. Само през първата половина на 2022 година, направените от общинските структури административни справки и услуги са над 51 130, като голяма част от тях са именно справки за собственост.
За тези справки вече няма да се плаща административната такса, която на финала на всяко изпълнително производство винаги се поема от длъжниците, срещу които то е заведено.


С внедряването на електронната услуга се скъсява и времето за събиране на дължимото, което е в полза на взискателите по изпълнителните производства, уточняват от дирекцията.
Достъпът на ЧСИ до данните за имуществото на съответните задлъжнели лица е контролиран, така че да не се допуска злоупотреба с лична информация.


Мария Пенчева