19min.bg

Сръбският лидер предупреди за предстояща глобална война

Светът се приближава към голям конфликт, невиждан от 1945 г. насам, предупреди сръбският президент Александър Вучич след първия ден от сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Малките държави не могат да очакват добри новини занапред, добави Вучич.

"Виждате криза във всяка част на света", каза Вучич пред сръбската държавна телевизия RTS, като отбеляза, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е направил мрачни прогнози в основната си реч на Общото събрание на ООН.

"Мисля, че реалистичните прогнози трябва да бъдат още по-мрачни", каза Вучич. "Нашето положение е още по-лошо, тъй като ООН е отслабена, а великите сили завладяха и на практика унищожиха реда в ООН през последните няколко десетилетия. "


Запитан във вторник за предстоящата реч на руския президент Владимир Путин, Вучич заяви, че не е трудно да се предвиди общото й съдържание.

"Предполагам, че напускаме фазата на специалната военна операция и се приближаваме към голям въоръжен конфликт, а сега въпросът е къде е границата и дали след известно време - може би след месец или два, дори - няма да навлезем в голям световен конфликт, какъвто не е имало от Втората световна война".


"За всички нас, малките [държави], които искаме само да сме сигурни и да осигурим безопасност на гражданите си, няма добри или лесни новини. Очаквам всичко, което ще се случва занапред, да бъде свързано с по-сложни отношения между Запада и Русия, но също и между Запада и Китай", добави сръбският президент.

Самият Вучич възнамерява да направи обръщение към нацията следващата седмица, за да информира сърбите за "важните решения", които правителството му възнамерява да вземе.