19min.bg

Срамната сага с мед. хеликоптера: Слави


 "Току-що научих, че днес Министерството на здравеопазването е влязло в унизителната роля да мие срама на депутатите, които преди два дни отхвърлиха идеята да бъдат отделени 25 милиона лева от Бюджет 2021 за закупуването на два медицински хеликоптера. Хеликоптери, с които могат да бъдат спасявани човешки животи.

Та, ако влезете на страницата на Министерството на здравеопазването, ще попаднете на следната новина: “Информация относно процедура по закупуване на медицински хеликоптери” (вижте скрийншота). Като цъкнете върху новината, ще прочетете невероятното съобщение, че процедурата по закупуване на медицински хеликоптер по европрограма не е преустановена.

Първо, не знам защо в заглавието е използвано множествено число и пише за закупуването на медицински хеликоптери, а вътре в информацията се говори за закупуването на медицински хеликоптер, минимум 1 брой. Значи, може да е един хеликоптер.
Второ, тая програма я знам. Миналата година правителството обеща, че по тая програма медицински хеликоптер ще има през… 2020 г. (вижте скрийншота). И има ли България медицински хеликоптер през 2020 година? Няма.
Единственото, което е направено през 2020 г. е да стартира процедура по закупуване на медицински хеликоптер. И тази процедура стартира едва през септември.