19min.media

Срив на немските индустриални поръчки

Новите поръчки за промишлени стоки, произведени в Германия, претърпяха най-резкия си спад досега през тази година през август, сочат последните предварителни данни на статистическото бюро Destatis.

Фабричните поръчки в промишлеността са намалели с 5,8% през август спрямо предходния месец и с 3,9% на годишна база. Данните се разминаха с прогнозите на анализаторите за спад от 1,9%.

Destatis обяснява сериозността на месечния спад главно с ефекта на високата база от предходния месец, когато бяха направени големи поръчки в сектора, класифициран като „друго автомобилостроене“ (производство на самолети, кораби, влакове, военни превозни средства). Като се изключи този сегмент, входящите поръчки намаляват само с 3,4%.

По данни на Destatis през август в сравнение с юли поръчките за капиталови стоки и междинни стоки намаляват съответно с 8,6% и 2,2%, а входящите поръчки за потребителски стоки - с 0,9%.

Секторът на капиталовите стоки включва широк спектър от отрасли - от аерокосмическата и отбранителната промишленост до строителството и машиностроенето. Междинните стоки се класифицират като такива, които се използват като суровини за производството на други стоки.

Разбивката на произхода на новите поръчки показва увеличение на поръчките от страни извън еврозоната с 3,4%, докато поръчките от държави от еврозоната са намалели с 10,5%. Поръчките от вътрешния пазар се понижиха с 10,9%.

Промишленото производство на Германия се сви през юли, което се дължеше главно на слабата активност в автомобилния сектор, съобщи Destatis в отделно съобщение в неделя. През юли производството намаля в повечето производствени сегменти, като автомобилната индустрия отбеляза спад от 8,1% на месечна база.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, предположиха, че няма да има бързо възстановяване на най-голямата европейска икономика и че тя може да се свие отново през третото тримесечие, като по този начин страната отново ще изпадне в рецесия. През второто тримесечие БВП на Германия се понижи с -0,1%.



След рецесията в Германия през 2023 г. Европейската комисия очаква икономиката на страната да се задържи в застой през тази година. Като причини за забавянето се посочват трайната инфлация, високите цени на енергията и слабото външно търсене.


Пламен Валентинов


Снимка: Ройтерс