19min.bg

Срив на свързаната с Телеграм криптовалута Toncoin след ареста на боса на приложението Дуров

Криптовалутата Toncoin, свързана със социалната медийна платформа Telegram Messenger, загуби около 2,7 милиарда долара от пазарната си капитализация след новината за задържането на съоснователя на приложението за съобщения, съобщава Блумбърг.

Toncoin, токенът на The Open Network, поевтиня с повече от 20%, след като Павел Дуров беше задържан на парижко летище в събота по подозрение, че не е предприел стъпки за предотвратяване на престъпното използване на Telegram.

Десетият по големина криптоактив компенсира част от първоначалния спад по време на днешната търговия, но все още бележи спад с над 16% в резултат на драмата около 39-годишния Дуров, според данни на агенция Блумбърг.

Милиардерът Дуров е и главен изпълнителен директор на Telegram. Базираната в Дубай компания излезе с изявление, в което се казва, че спазва европейските закони, включително Закона за цифровите услуги, и че Дуров "няма какво да крие".

"Твърде рано е да се каже" какво въздействие ще има задържането на Дуров върху Telegram в по-дългосрочен план, каза пред Блумбърг Ричард Галвин, съосновател на хедж фонда DACM, който закупи TON токени в началото на 2023 г. Реакцията на пазара през уикенда "отрази тази несигурност в цената на TON" - засега, добави той.

Галвин каза, че основната привлекателност на връзката TON-Telegram "е възможността да се въведе огромната потребителска база на Telegram в крипто функционалност" и че "всичко, което отслабва конкурентната позиция на Telegram, е отрицателно за TON".

Стойността на активите, заключени в блокчейна TON, се повиши тази година до рекорден връх от 1,1 милиарда долара през миналия месец, но сега капитализацията спадна към 667 милиона долара, показват данни от DefiLlama. Цената на Toncoin се е увеличила повече от три пъти през последната година и токенът има текуща пазарна стойност от около 14,4 млрд. долара, според CoinGecko.