19min.bg

Срив на световния фондов пазар

Фондовите пазари изпаднаха в срив в понеделник на фона на опасенията, че САЩ може да се насочат към рецесия, тласкайки инвеститорите в режим на панически продажби, показват пазарните данни.

В САЩ се наблюдава неочаквано покачване на безработицата, според доклада за заплатите през юли, представен в петък. В следствие на това пазарите заложиха на Федералния резерв да намали лихвите през септември с цели 50 базисни пункта и предизвика дебати сред икономистите за цялостното здраве на американската икономика, с огромното й влияние на световния финансов пазар.

Американските акции затвориха рязко надолу в петък, като технологичният Nasdaq Composite изпадна в корекция, но понеделник започна с нови спадове.


Тайванските акции спаднаха с повече от 8% в понеделник, като Taiex, претегленият индекс на Тайванската фондова борса, приключи сутрешната търговия на ниво от 19 830,88 пункта. Спадът повлече гиганта в областта на чиповете TSMC, който произвежда над половината от световното производство на силициеви пластини, надолу с 9,3 %.


Бенчмарковете на индийската фондова борса Sensex и Nifty 50 отбелязаха силни разпродажби в началото на понеделник, като в рамките на дневната търговия се понижиха с по над 3%. Анализаторите обвиниха за това страховете от рецесия в САЩ и нарастващото напрежение в Близкия изток.


Цената на биткойна падна под 50 000 долара за първи път от февруари тази година, тъй като последиците от сътресенията на световния фондов пазар се отразяват и на пазара на криптовалути. В началото на търговията в понеделник тя достигна най-ниската си стойност от 49 351 долара и макар да се върна над прага от 50 000 долара, в 08:00 ч. по Гринуич тя все още беше с 13% по-ниска за деня.


Японският Nikkei се срина със зашеметяващите 13% в началото на търговията в понеделник, достигайки седеммесечно дъно. Според инвеститорите индексът не е търпял такива загуби от световната финансова криза през 2011 г. насам.


Кирил Пламенов