19min.bg

Стачка на медицинските служители във Великобритания

Днес във Великобритания около 400 000 служители на Националната система за здравеопазване започнаха първата за последните 30 години стачка заради спор за заплатите. В нея взимат участие младшият медицински персонал – медицинските сестри, служителите от бърза помощ, чистачите, готвачите на болницата. За пръв път в историята ще стачкуват британските акушерки, предаде ТАСС.


Причината за стачката е конфликта между профсъюзите и министъра на здравеопазването Джеръми Хънт. Правителството обеща, че през тази, а също и през 2015-2016 година ще вдигне заплатите на младшите медицински служители с 1%. Тази мярка обаче не засяга медицинските работници, които очакват планираното увеличаване на заплатите въз основа на стажа или във връзка с повишената квалификация. Профсъюзите искат увеличение на заплатата с 1% за всички младши медицински работници. Лекарите няма да участват в стачката, тъй като тяхното изчисляване на заплатите е по отделна система.


Ще стачкуват в Англия и Северна Ирландия. В Шотландия няма да има стачка, тъй като там властите удовлетвориха исканията на профсъюзите. В Уелс решението за протести ще бъде взето в края на октомври. Стачката ще е в рамките на четири часа. Част от медицинския персонал ще продължи дежурство, за да осигури оказването на медицински услуги при спешни случаи.