19min.bg

Стачката на пилотите на Луфтханза става безсрочна

Няма определен краен срок за приключване на сегашната поредица стачки на пилотите от Луфтханза (Lufthansa), съобщи говорител на пилотския синдикат, съобщи dir.bg.


Няма определена дата за прекратяване на стачката, заяви Йорг Хандверг, говорител на пилотския синдикат Кокпит. Той посочи, че целта е пилотите да получат оферта от германския авиопревозвач и тогава стачките да спрат.


Хандверг отбеляза, че профсъюзът има подкрепата на членовете си. Те не очакват от нас да проявим меко отношение към Луфтханза, допълни той.


Синдикатът Кокпит, представляващ 5400 пилоти и помощник-пилоти, твърди, че Луфтханза от години отчита добри резултати и иска да постигне 22-процентово увеличение на заплащането със задна дата за пет години до април 2017 година.


Луфтханза предложи повишение от 2,5 на сто годишно за шест години до края на 2018, което според профсъюза обаче на практика се равнява на замразяване на заплатите. Спорът за заплатите се води още от април 2014 година.


Луфтханза (Lufthansa) ще отмени 137 полета, насрочени за събота, заради продължаващата стачка, като ще бъдат засегнати 30 000 пътници, предаде ДПА. Анулирането ще включва 88 вътрешноконтинентални полета, уточни компанията.


Авиокомпания Луфтханза няма да осъществи и планираните полети от и до летище София за днес, съобщиха вчера от летище София. Заради продължаващата за пореден ден стачка на кабинния състав на авиокомпанията се отменят полети от и до летищата във Франкфурт и Мюнхен.