19min.bg

Станишев: Борим се за цялостта на Шенген

01/02

 


“Европейските социалисти винаги сме подкрепяли напредъка на преговорите на Турция с ЕС и не смятаме, че те трябва да се обвързват с бежанската криза. Държим преговорният процес да е в съотвествие с европейските ценности и да бъдат гарантирани спазването на правата на човека, свободата на медиите, независимата съдебна система и други критерии, на които всички страни, желаещи да се присъединят към ЕС, трябва да отговарят.“


 


Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в навечерието на решаващата среща на върха на Европейския съвет в Брюксел. Той събра левите премиери непосредствено преди заседанието на Съвета за обща позиция за бежанците.


 


„Наша основна грижа са безопасността и сигурността на бежанците, цялостта на Шенген и бъдещето на общия европейски проект. Европейските ценности, европейският начин на живот, не трябва да бъдат компроментирани и социалистите и демократите правим всичко възможно, за да се гарантират мирът и просперитетът в Европа. ЕС има своите червени линии, от които не може да отстъпи, и левите премиери заявиха това много ясно.“, допълни Станишев.