19min.bg

Станишев: Ердоган гази конституцията, която яростно бранеше в нощта на преврата

01/02

 


„Ердоган бързо налага авторитарен режим, използвайки като извинение опита за преврат от лятото, който ние много остро осъдихме. Но нарушаването на свободата на медиите и независимостта на съдебната власт няма да доведе до укрепване на демокрацията в Турция, а по-скоро до нейното подкопаване. Президентът Ердоган атакува в момента същите принципи на Конституцията, които защитаваше в нощта на преврата”,  заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на свое посещение в Турция.


Основната цел на двудневната визита на Станишев и водената от него делегация е да се запознаят лично със ситуацията около нарушенията на човешките права, демокрацията и върховенството на закона. Бяха проведени срещи с Демократичната партия на регионите, Свободния женски конгрес, Конгреса на демократичните общества и с представители на община Диарбекир.


В Анкара президентът на ПЕС се срещна с лидера на Републиканската народна партия Кемал Киличдароглу и с председателя на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ.