19min.bg

Стефан Янев проведе среща с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш. Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения и теми от европейския дневен ред в контекста на приоритетите на започналото на 1 юли т.г. Словенско председателство на Съвета на ЕС.
Бяха представени и обсъдени целите на председателството в посока устойчивост и възстановяване на Европейския съюз, организацията и провеждането на основни събития в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, тенденцията пред европейския начин на живот, върховенството на закона и гарантирането на равнопоставеност за всички. Акцент бе поставен върху ЕС като надежден и сигурен съюз, способен да осигури сигурност и стабилност в съседство. В този контекст беше подчертана ключовата роля на трансатлантическото сътрудничество и перспективите пред развитието на страните от Западните Балкани.
Премиерът Янев приветства амбициозния дневен ред на Словенското председателство и подчерта значимостта на дефинираните приоритети.
Българският министър-председател открои важността на поставената тема за възстановяване и устойчивост на ЕС, като в тази връзка очерта времевия хоризонт за приключване на работата по нашия национален план, както и механизмите за неговото представяне и привеждане в действие. Специално внимание бе обърнато на необходимостта от пълноценен дебат в рамките на предстоящото публично обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, както и на ролята на парламента като ключов фактор за осигуряване на широка подкрепа и легитимност по отношение на неговите параметри.
По отношение на втория основен приоритет на Словенското председателство – Конференцията за бъдещето на Европа, премиерът Янев обърна внимание на ключовата роля на дебата в това отношение и предложи конкретни теми, които могат да бъдат включени в него. В тази връзка той призова да мислим повече