19min.bg

Столичани с имоти за 43 млрд. лв.

Имотите на столичани са на стойност 42,8 милиарда лева по данъчна оценка. За тях собствениците им ще платят 52 млн. лв. такса смет. Заедно с парите за отпадъци от предприятията сумата набъбва до 185 млн. лв.


Това става ясно от доклад на зам.-кметовете Мария Бояджийска и Дончо Барбалов за дейностите, свързани с битовите отпадъци, таксите за смет и чистотата на териториите. Парите са достатъчни и няма нужда таксите за смет да се увеличават, е изводът от цифрите. Според доклада София ще се бори със снега тази зима с 18 837 000 лв., които са с 3% повече отколкото миналата година. Така няма да се налага да се прехвърлят суми, предназначени за лятното почистване на града. Най-много средства през топлото време гълтат следите от кучета, клошари и тийнейджърски компании по тъмно в градинките на столицата - за биологично и битово почистване на обекти от зелената система са предвидени 8 млн. лв. Още почти половин милион трябват за уборка на междублокови пространства, алеи, запушени шахти, графити по стените и неправомерно поставени реклами.


Докладът на зам.-кметовете е качен на сайта на Столичната община за обсъждане до 1 декември, след което ще влезе за одобрение от Столичния общински съвет.


Припомняме, че от доклада на зам-кмета Мария Бояджийска преди ден стана ясно и че


около 50 000 тона бали със софийски боклук все още стоят на площадките за съхраняване на отпадъци. От тях 23 000 тона ще бъдат извозени и складирани на регионалното депо край Ловеч, а останалите 25 000 тона бали да бъдат складирани на старото депо край село Долни Богров.