19min.bg

Стоп на синьо гориво от Русия вреди повече на ЕС, отколкото на РФ: Австрийският канцлер


Спирането на доставките на газ от Русия би навредило на някои членове на Европейския съюз много повече, отколкото на Москва, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер в интервю след срещата с руския президент Владимир Путин пред американската тв компания CNN.



Макар да е на страната на Украйна и да иска повече санкции срещу Москва, Нeхамер заяви, че не е единствен, който се противопоставя на исканията на Киев за спиране на вноса на руски газ.



"Австрия не е сама с този аргумент срещу газовото ембарго", заяви Нехамер пред CNN в сряда, като каза, че Германия, Унгария "и други държави членки на ЕС" също подкрепят позицията му.



Американският канал го притиска за газовото ембарго, тъй като това е едно от основните искания на украинския президент Владимир Зеленский, с когото Нехамер се срещна, преди да отлети за Москва, за да се види с Путин - първият лидер на ЕС, който прави това от 24 февруари насам, когато Русия изпрати войски в Украйна.



Зеленский си позволи да стигне дотам, че заради водещата позиция на Германия против газовото ембарго, той първо покани, а после нарече „нежелателно” посещението на немския президент Щайнмайер в Киев, където той трябваше да отиде заедно с полския Дуда и колегите им от бившите съветски републики в Прибалтика, които днес са членове на друг съюз – Европейския.


По този повод канцлерът Шолц остро порица режима в Киев.


Простата сметка показва, че ако има стоп на руското гориво за Европа, Украйна ще губи едни от малкото валутни приходи, които все още име – за транзита, който Газпром си плаща чинно и до момента, въпреки специалната операция – необявената война между двете държави.



Притиснат от водещия на CNN да предложи други руски неща, които ЕС би могъл да санкционира в отговор на исканията на Зеленский, Нехамер предложи "малки електронни части", които според него се използват в руските танкове и безпилотни самолети.



"Сега трябва да мислим за санкциите по по-интелигентен начин, как да навредим на Руската федерация, но да не навредим на нас самите", каза канцлерът. Въпреки че ЕС е взел решение да стане независим от руския газ, "това не е възможно сега, ще отнеме време", добави той. Експертите смятат, че става въпрос в най-добрия случай за 5 - 7 години.



В началото на април най-голямата австрийска енергийна компания заяви, че ще бъде "невъзможно" да спре да купува руски газ тази година, тъй като Виена няма достъп до алтернативни източници на енергия.


ЕС внася 40-45% от целия си природен газ от Русия, както за отопление, така и за промишлени цели. За страни като най-голямата икономика в Общността Германия, която дава повече от посетилите Киев тази седмица бивши соцстрани, взети заедно, също като Австрия, Унгария и особено България този процент е доста над 50 на сто, а има и още ощетени.



Нито САЩ, нито Катар произвеждат достатъчно количество втечнен природен газ (LNG), за да заменят руския внос, а дори и да произвеждат, няма достатъчно кораби и терминали в ЕС, които да приемат доставките.



Кирил Пламенов