19min.bg

Стоп на Турски поток: САЩ

САЩ постави ултиматум от 30 дни на компаниите, строящи газопроводите Турски поток у нас и Северен поток-2 ,да напуснат проектите. Държавният департамент заплаши да разшири зоната за възможно налагане на санкции.  За заканата става ясно от допълнителна разпоредба, приета към Закона за защита на енергийната сигурност на Европа, който действа от края на м.г.
Фирмите, които работят по изграждането на газопроводите трябва „да спрат доброволно” своята дейност, настояха от американската администрация. В противен случай компаниите  може да бъдат подложени на санкции. Срокът за дадената отсрочка започна да тече на 20 октомври.
В допълнителния текст се казва, че всички, които излязат от неприемливите за САЩ проекти, ще могат да бъдат спокойни и върху тях няма да се налагат санкции.
Държавният департамент се ангажира да изпълнява изцяло разпоредбите на Закона за енергийната сигурност на Европа от 2019 г. В документа обаче има и още един важен момент - разширява се обхватът на възможните санкции, като към него вече са включени и тези компании, които предоставят услуги на собствениците на корабите по строителството на газопроводите. Преди това се говореше само за фирмите, които извършват преки действия по изграждането им.


 ВИЖ документ ТУК!