19min.bg

Стотици задържани по време на протести, след като френското правителство наложи по-висока възраст за пенсиониране

Най-малко 310 души са задържани във Франция, тъй като правителството, което е в криза, се сблъсква с недоволство заради прокарването на пенсионни реформи, с които възрастта за пенсиониране в страната ще се увеличи с две години, предаде CNN.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин заяви пред френското радио RTL, че повечето от арестите, извършени в четвъртък вечерта - 258 - са в Париж. Въпреки че до петък сутринта по улиците на столицата отново цареше спокойствие, правителствените министри бяха в отбранителна позиция след импровизираните протести в четвъртък вечерта.

В четвъртък френското правителство прокара спорни планове за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, което разпали продължаващото вече седмици протестно движение в страната.


Правителственият говорител Оливие Веран и министърът на бюджета Габриел Атал повториха твърдението на президента Еманюел Макрон, че правителството не е искало да използва конституционните си правомощия, за да прокара закона. Те говориха пред френските медии, съответно LCI и France Inter.

"Ако не направим [реформите] днес, в бъдеще ще се наложи да предприемем много по-брутални мерки", каза Атал.