19min.bg

Страхът е големият проблем в момента: Бившият председател на FDIC

Шийла Бейр, един от главните банкови регулатори по време на световната финансова криза през 2008 г. , заяви, че се надява "хората да запазят самообладание" след срива на SVB, като добави, че според нея проблемът пред банковия сектор е по-скоро свързан със страха, отколкото с несъстоятелността на банките.

В предаването "Тази сутрин" по CNN Бейр заяви пред водещата Попи Харлоу, че "не е ясно" дали ще фалират още банки, но заяви, че Silicon Valley Bank е попаднала в "необичайна ситуация"

"Надявам се хората да запазят самообладание", казва Баир. "Смятам, че повечето от тези регионални банки са добре, но ме притеснява, че всички се сблъскват със същите проблеми, с които се сблъска Silicon Valley Bank, а това беше необичайна ситуация. "


"Смятам, че сега проблемът е в страха, а не толкова в платежоспособността на банките", добави тя. "Не виждам някакви широко разпространени проблеми в нашата банкова система", добави тя.

Бейр също така повтори, че Федералният резерв трябва да спре войната си срещу инфлацията.

"Фед трябва да направи пауза и да оцени пълното въздействие на досегашните си действия, преди да продължи да повишава краткосрочните лихвени проценти", заяви преди това пред CNN Бейр, бивш председател на Федералната корпорация за застраховане на депозитите.