19min.bg

Стрелецът по Фицо е протестирал срещу спирането на военната помощ за Украйна: Министърът на вътрешните работи

Мъжът, който рани критично словашкия премиер Роберт Фицо в сряда, беше яростен критик на решението на последния да спре доставките на оръжие за Украйна, заяви вътрешният министър Матус Сутай Есток.


 Есток предупреди, че страната е "на ръба на гражданска война" заради политическото напрежение. Социалните медии са пълни с "коментари" след атаката, добави той.


Фицо бе прострелян от упор няколко пъти в сряда, докато поздравяваше привържениците си в малкия град Хандлова. Нападателят веднага е арестуван, а премиерът е откаран по спешност в болница в тежко състояние. Местните власти заявиха по-рано, че зад атаката стои "ясна политическа мотивация".


Медиите идентифицираха нападателя като 71-годишния Юрай Чинтула, за когото се твърди, че е основател на Словашката асоциация на писателите и поддръжник на опозиционната партия "Прогресивна Словакия".


Във вторник Сутадж Есток потвърди по-ранни съобщения в медиите, че "извършителят е обвинен в предумишлено престъпление опит за убийство" и подчерта, че това е "политически мотивиран акт".