19min.bg

Строим центрове за самотни стари хора с европари

За следващия програмен период планираме 200 млн. лв. за строителство на центрове за настаняване от семеен тип, като половината от средствата ще бъдат инвестирани пилотно за такива центрове и за настаняване на възрастни хора. Това съобщи във варненското село Тополи регионалният министър Лиляна Павлова, където откри един от седемте центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. На откриването на първата къща присъства и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.


Общата стойност на проекта за седемте центъра е 4 558 498, 71 лв и включва разходи за ново строителство, обзавеждане и оборудване. Капацитетът на всеки един от центровете е 12 места плюс две места за кризисно настаняване или общо за седемте центъра 98 места, предава крос.


Два броя ЦНСТ са изградени във варненския квартал „Владислав Варненчик", два в квартал „Изгрев" и три броя в село Тополи. С реализирането на проекта ще се даде възможност за закриване на част от 137-те институции за децата в страната и предоставяне на услуги в семейна среда според индивидуалните потребности на всяко дете.


По думите на Павлова през новия програмен период за изграждане на различен тип центрове в страната ще бъдат заделени 200 милиона лева. Тя уточни, че тези средства ще позволят да продължи процесът по деинституализация на децата, лишени от родителска грижа.