19min.bg

Строител: Проектът увисваше без Джи Пи Груп

„Въпрос на време беше да излезе решението на съда и Джи Пи Груп да приеме поръчката”, заяви пред БНР зам.-шефът на Браншовата камара Пътища инж. Павел Диковски в коментар на новината, че фирмата ще строи тунел Железница от магистрала Струма. По думите му много малко фирми могат да строят такъв тип трасета. „Те са не повече от 5-6 фирми”, подчерта той и добави: ”Практиката показва, че те трудно се договарят помежду си. Там конкуренцията е много изчистена и всеки се бори за своя дял“.


Припомняме, че през октомври премиерът Бойко Борисов нареди фирмата Джи Пи Груп да бъде изключена от всички обществени поръчки, финансирани с европейски и бюджетни средства. Във вторник обаче стана ясно, че компанията все пак ще строи тунела Железница.


„За мен това е позитивен момент, защото иначе увисваше, този обект трябваше да се преиграва като търг, което щеше много да забави времето за изпълнение и това щеше да постави под въпрос реализацията на магистрала Струма и усвояването на европейските средства“, коментира инж. Диковски. Според него по този начин се изключва вероятността да връщаме пари към Европа.


Инж. Диковски не изключи възможността чужди компании да строят останалите трасета по Струма.  Проблемът е когато тези компании искат да превъзложат работата на български фирми, подчерта той и добави, че те започват да търсят дребни подизпълнители, които дават некачествена работа.