19min.bg

Студено посрещане на Обама в Рияд

       Президентът на САЩ Барак Обама се срещна вчера в Рияд със саудитския крал Салман и разговаря 2 часа с него в двореца Ерга, предаде Ройтерс. На летището той е бил посрещнат от принц Фейсал бин Сауд Ал Тани, губернатор на Рияд, вместо от високопоставена делегация. Ход, който според анализатори е необичаен и демонстрира колко малко е доверието на Рияд към сегашния президент на САЩ.

 Посещението на Обама има за цел да се справи с някои неудобни въпроси на домакините, коментира британският вестник The Guardian.

Обама ще направи опит да тушира напрежението със саудитците, емиратите и бахрейнците, които критикуват дългогодишния си съюзник за "накланянето" му към съперника им Иран.

 Към дипломатическото главоболие на Обама следва да бъде добавен и законопроект, предложен от демократите в Сената, който би позволил на жертвите на терористичните нападения от 11 септември 2001 г. да съдят саудитското правителство. Изданието припомня, че 15 от общо 19 души, които похитиха самолети, се оказаха граждани на арабското кралство. Правителството в Рияд обаче отдавна отрича да има връзка със събитията.