19min.bg

Суперяхтата за 500 млн. долара на санкциониран руски олигарх напусна Хонконг и се отправи към Кейптаун

Луксозна яхта, принадлежаща на санкционирания руски олигарх Алексей Мордашов, е напуснала водите на Хонконг в четвъртък и се е насочила към южноафриканското пристанище Кейптаун, според частния сайт за проследяване MarineTraffic.

През последните седмици многоетажната платформа Nord, която се вижда на видно място в пристанището Виктория в града, предизвика критики от страна на Държавния департамент на САЩ, който постави под въпрос "прозрачността" на финансовия център и предупреди за рискове за репутацията.

Мордашов, милиардер, близък до президента Владимир Путин, беше сред редица руснаци, санкционирани от САЩ и Европейския съюз, но не и от ООН, след руската инвазия в Украйна заради връзките им с Путин.


Докато редица руски суперяхти бяха конфискувани или им беше отказано влизане в Европа и други юрисдикции, Nord беше оставен необезпокояван в Хонконг след пристигането си на 5 октомври.


 Стойността й надхвърля 500 млн. долара и пристигна за седем дни от Владивосток в руския Далечен изток през Японско и Източнокитайско море.

По-късно Морският департамент на Хонконг потвърди, че корабът Nord е отплавал от Хонконг в четвъртък, но заяви, че не може да коментира повече.


Според сайта MarineTraffic корабът се е намирал югоизточно от водите на Хонконг рано в четвъртък вечерта и се е насочил към Южнокитайско море.

Свидетел е видял, че по обяд до кораба в пристанището е застанала баржа с гориво.

Ръководителят на Хонконг Джон Лий заяви на 11 октомври, че властите на града няма да предприемат действия по отношение на едностранните санкции, наложени на Мордашов от отделни юрисдикции.

"Не можем да правим нищо, което няма правно основание", казва Ли, който е санкциониран от САЩ заради ролята си в репресиите срещу местните свободи.

Лий, който през ноември трябва да бъде домакин на международна инвестиционна среща на върха с участието на световни бизнес лидери, заяви, че управляваният от Китай град ще спазва единствено санкциите на ООН.