19min.bg

Свобода Бъчварова издава нов роман

Свобода Бъчварова пише последния роман „По особено мъчителен начин“от 1953 г. Това каза писателката на пресконференция за представянето на книгата, предаде репортер на БГНЕС.


В романа е описан животът на баща й Тодор Ангелов. „Смятам, че който не познава миналото е осъден да го преживее отново“, обясни писателката. Заради романа, тя е разговаряла с приятели на баща й от Франция, Испания и Белгия. Определила е книгата като документален роман, тъй като описва поредица събития и хора и ги пресъздава чрез личната си гледна точка. В отговор на въпрос Свобода Бъчварова каза, че илюзията, с която не би искала да се раздели е вярата, че ще настъпи равенство между хората. Към днешна дата я разсмива илюзията й за обичта към Сталин. Като грешка на сталинизма тя определя въпросът за Македония. Тази държава никога нямаше да я има, ако не беше сталинизмът, допълни Свобода Бъчварова. Според нея, светът няма да изчезне заради “лакомията на господстващите байганьовци в цял свят“. Романът е в три тома и е с обем близо 2000 страници.
Припомняме, че Свобода Бъчварова е родена на 11 януари 1925 г в семейството на Тодор Ангелов - Божаната и Александра Шарланджиева. Произхожда от семейство с леви политически убеждения, което през 1925 година емигрира в Австрия, през 1926 година - във Франция, а по-късно са екстрадирани в Белгия. През този период Свобода Бъчварова се разболява тежко, а болестта ѝ оставя недъг за цял живот.През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и майката се завръща в България с дъщеря си, а бащата остава в Белгия, където взима участие в Съпротивата и е убит през 1943 година.


След 9 септември 1944 г. заминава за Ленинград като студентка по журналистика. Там се сблъсква със сталинския терор, запознава се със страшната съдба на съветската интелигенция и нейните мъченици - Цветаева, Гумильов, Мейерхолд, научава за ГУЛаг. Започва да чете големите руски религиозни мислители-персоналисти: Бердяев, Булгаков, Шестов, Соловьов. Оказва се, че Великата съветска страна е нещо доста по-различно от донкихотовската представа на баща ѝ за нея.
От брака си с д-р Любен Бъчваров има една дъщеря Елица, омъжена в Бразилия. От 1989 г. С. Бъчварова живее при дъщеря си в Бразилия.
 /БГНЕС