19min.bg

Таяни на български: Съединението прави силата

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни днес дойде в София направи обръщение пред депутатите в НС, което завърши на чист български език припомняйки: „Съединението прави силата” – надписа на сградата на парламента, както и мото за предстоящото ни европредседателство.


 "Ако аз и моите колеги сме тук днес, то не е само заради традиционната среща, а също защото искаме да засвидетелстваме близостта на европейските институции до гражданите. Искаме да доближим европейските институции до гражданите", каза Таяни.


Заради технически проблеми с превода се наложи той да прекъсне речта си за 2 минути и се пошегува, че му е трудно да говори на български.


" На фона на икономическата криза, от която излизаме, икономиката и сигурността са основни притеснения на гражданите. Те искат от евроинституциите да отговорят на тези страхове.  Трябват ни институции, способни да отговорят на предизвикателствата", каза още Таяни и допълни, че заради външните си граници България е ключова за европейската политика за сближаване, сигурност и управление на миграционните потоци.