19min.bg

Тайният език на слоновете

Слоновете вече са известни със забележителното си ниво на интелигентност, подобно на човешкото. Но ново проучване показва, че мъжките екземпляри в групи предават сложни послания, които за човешките уши звучат като примитивно ръмжене.

Възрастните мъжки африкански слонове издават дълбоко, резониращо ръмжене на своите събратя по стадо, за да кажат, че е време да се преместят на друго място, твърдят експертите.


Удивителният аудиозапис, заснет от биолозите, разкрива, че така нареченият „давайте, давайте“ се повтаря в цялото стадо „като барбершоп квартет“. Вече е известно, че възрастните женски използват „Let's go rumble“, но новите записи за първи път документират тази техника при мъжките.



Новото проучване е ръководено от Кейтлин О'Конъл-Родуел, научен сътрудник в Центъра по биология на опазването към Станфордския университет. „Тези обаждания ни показват, че във вокалната им комуникация се случва много повече, отколкото е било известно досега“, каза тя.  Експертите са изследвали африканските храстови слонове (Loxodonta africana) при водоема Мушара в националния парк Етоша, Намибия, един от най-големите национални паркове в Африка.