19min.bg

Тайно взехме 4,5 млрд.лв. нов дълг за празната хазна

България, без да обяви официално, набра външен дълг от 2,3 млрд. евро или 4,5 млрд.лв. с две емисии на външните пазари, потвърдиха за БНР дилъри на ценни книжа.


А ресорното Министерство на финансите не бе съобщило конкретно за емисията, за нуждата от която писа първо 19 минути, преди да я пусне.
Новият дълг е разпределен на две, съответно с падеж след 7,5 и 12,5 години.


Целта на набирането на средствата при много по-неизгодни лихви, отколкото можеше да имаме, ако се бе теглил навреме още лятото, а не се залагаше на непрофесионалния оптимизъм на Асен Василев, е пълнене на хазната, след като НАП и Митниците няма да могат да наберат поне 3 млрд. лв. от планираните от министъра си Асен Василев в 5-месечния му бюджет приходи.


Няма да бъде изпълнена и друга от фиксираните в правителствената „програма” като приоритет финансова задача – втори транш от 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. Причината е, че Сглобката вече над 6 месеца не може да прокара в НС дребни поправки в няколко закона поради юридическа немощ.


Ето как заради аматьорско управление на кабинета Денков се получи борчът от 4,5 млрд.лв.


Грешката на Асен Василев в избора на момента, довела до по-високи лихви, ще струва на данъкоплатците още над половин милиард лева при изплащането на новия дълг, а дали е съзнателна, след като тези пари ще отидат като печалба при финансови играчи извън страната?

Илиян Костадинов