19min.bg

Тактиката на изгорената земя няма да помогне на Путин да спечели войната: Шолц

Атаките на Москва срещу Украйна само укрепват западния съюз срещу Русия, според германския канцлер Олаф Шолц.

Шолц каза пред членовете на немския парламент, че руският президент Владимир Путин използва енергията и глада като оръжия, добавяйки, че „подобна тактика на изгорената земя няма да помогне на Русия да спечели войната“.

„Те само укрепват решимостта и упоритостта на Украйна и нейните съюзници“, каза той в ключова политическа реч преди срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел.

„В крайна сметка руският бомбен и ракетен терор е акт на отчаяние – също като мобилизирането на руски мъже за войната.


Няма да оставим последната ескалация на Москва да остане без отговор.Немският канцлер говори във връзка с неотдавнашния залп от удари на Москва по украинската енергийна инфраструктура. Атаките срещу енергийни съоръжения предизвикаха спирания на тока в цялата страна и накараха властите да въведат ограничения върху потреблението на електроенергия, считано от четвъртък.

Шолц каза, че Германия се е „освободила от зависимостта“ от руския газ, но работи за намаляване на цените на енергията, включително чрез осигуряване на нови договори за доставка на газ от други страни.

Той се обърна към долната камара на парламента в Берлин преди срещата с 27-те страни-членки на Европейския съюз в четвъртък, които ще се срещнат за втори път в рамките на две седмици в опит да намалят цените на енергията в цяла Европа.