19min.bg

Талибан обясни мило на момиче защо иска да го убие

Висш командир на талибаните обвини Маляля Юсуфзай - пакистанското момиче, което бе простреляно миналата година в автобус на девическо училище, че сама е провокирала нападението срещу нея, очерняйки ислямистите, предаде вестник "Ню Йорк Таймс".


В писмо, изпратено до Маляля с копие до медиите, Аднан Рашид, високопоставен представител на групировката "Техрик-и-Талибан" пише: "Когато беше атакувана, аз бях шокиран, искаше ми се това да не се е случвало. Но талибаните не са те атакували заради любовта ти към образованието или за това, че ходиш на училище. Талибаните не са срещу образованието на нито една жена или момиче. Талибаните вярваме, че ти водиш една очерняща кампания срещу бойците за вярата и се опитваш да разрушиш системата на исляма. Твоите писания са провокативни".



Талибаните извършиха покушение срещу пакистанското момиче, като стреляха по училищния автобус, с който тя пътуваше в долината Сват, в размирната северозападна част на страната, и я раниха тежко.



В петък Маляля обяви от трибуната на ООН, че няма да се остави да бъде победена от екстремистите. Тогава тя навърши 16 години и в централата на световната организация бе отбелязан Денят на Маляля.