19min.bg

Търсят 10 млн. лв. от приватизация

Столичната община може да не събере планираните 10 млн. лв. от приватизация на общински обекти и фирми, въпреки че заради кризата заложените в бюджета средства са два пъти по-малко от събраните през 2008 г. „Всичко зависи от това дали ще успеем да продадем строителната фирма БКС-център до края на годината“, каза шефът на Столичната агенция по приватизация Иван Димитров, цитиран от Топ Новини. Дружеството, което беше подизпълнител при изграждането на метрото, за четвърти път се обявява за приватизация, но досега не е имало кандидати да го купят. За да намерят купувач, от агенцията са намалили цената на строителната фирма. От 5.2 млн. лв. тя вече е малко над 4.1 млн. лв. Дружеството притежава земя и сгради в кв. Обеля и още пет недвижими имота в София.


Приватизационните сделки с общинско имущество тази година са спаднали наполовина в сравнение с 2008 г., съобщава още Иванов. „Под 50% са сделките, при които купувачите плащат с кредити, което е един от основните проблеми за свиването на продажбите“, казва  шефът на агенцията.


Липсата на средства създава проблеми и при вписването на приватизационните сделки.  За регистрирането на сделката в Агенция по вписванията се изисква кадастрална карта, която се издава срещу заплащане. По думите му районите нямали заложени средства в бюджетите си, за да платят документа. Според Иванов за една сделка трябвали средно по 100 лв. за издаване на документите и вписване в регистрите.