19min.bg

Търсят кой е изсипал незаконен боклук на закритото сметище край с. Невестино

     Търсят нарушителите, изсипали стотици тонове незаконен  боклук на закритото сметище край с. Невестино.


Екип на "Противодействие на икономическата престъпност“ при Областната дирекция в Кюстендил трябва  да установи от кога съществува сметището край Невестино, където през почивните дни по сигнал бяха открити стотици тоновене нерегламентирано изсипан боклук. Търсят се и нарушителите - сред тях и сметосъбиращи фирми, закарали боклука на сметището, което е закрито от 2018 година, казаха от обвинението. Срокът на  проверката е 30 дни, предаде БНР.


Районна прокуратура - Кюстендил, разпореди  разследване  за нерегламентирано изсипан боклук на сметището при с.Невестино. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. До снощи е правен оглед на обекта и на местопроизшествието от дежурна следствено-оперативна група при РУ на полицията в  Кюстендил в присъствието на длъжностни лица от Регионална инспекция по околната среда и водите. 


Заместник-кметът на Невестино Йордан Глогов обясни:

 

"Старото сметище е хумусирано и затворено. И табелка има, обаче хората не гледат. Имаше бариера, счупиха я! В петък вечерта е изсипано някъде около 15-20 метра. В събота и неделя са някъде около 30 метра. От петък до неделя са някъде около 50 метра. Това е пътят, по който излизат тракторите нагоре по нивите да орат или да сеят, да жънат. Прокурорът ще каже, това са строителни отпадъци. Някъде около 70-80% са строителни отпадъци. За строителните отпадъци нямаме място къде да ги слагаме".

 Снимка: Архив