19min.bg

Търсят се още 100 млн. лв. за отоплителния сезон в София

Необходими са 100 млн. лв., за да бъде осигурен отоплителният сезон в София, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев след днешното заседание на Министерския съвет.
„Булгаргаз трябва да намери количество природен газ на стойност 100 млн. лв., за да осигури отоплителния сезон в София”, обясни министърът и увери, че столичани ще имат парно тази зима.Той посочи, че НЕК дължи 40 млн. лв. на Топлофикация София, но дружеството дължи на Българския енергиен холдинг 360 млн. лв. „Крайно време е някои хора да си изпълняват задълженията”, категоричен беше Драгомир Стойнев, който попита кога Топлофикация София ще се издължи на Булгаргаз и защо няма план за разсрочено плащане на тези задължения.
Вчера министър Драгомир Стойнев съобщи обаче,че наредбата за топлоснабдяване ще бъде отменена преди да е влязла в сила и през този отоплителен сезон сметките за парно ще се изчисляват по старата наредба.
Това решение, според министър Стойнев е било взето заради големия брой писмата от страна на Асоциацията на топлофикационните дружества и на топлинните счетоводители, в които се казва, че нямало как за толкова кратък период да настроят софтуера си на старта на отоплителния сезон.
По думите му, за да бъдат спокойни гражданите и да не възникнат грешки и проблеми в отчитането на сметките, е по-добре наредбата да влезе в сила от следващия отоплителен сезон.