19min.bg

Цачева - най-стиснатият шеф на парламента

Петък ще е последният ден от „битието" на 41-вото Народно събрание. Това заяви пред БНТ председателят на парламента Цецка Цачева.


Днес президентът Росен Плевнелиев ще обяви състава на служебното правителство. Утре - 13 март, ще бъдат издадени два президентски указа. Единият е за назначаване на служебното правителство, а другият е за разпускане на Народното събрание и насрочване на избори, обясни подробно Цачева.


Указите ще бъдат обнародвани, в четвъртък ще е заключителното, последно заседание на НС, а в петък ще е последният ден от битието на 41-вото Народно събрание, допълни Цачева.


С волята на мнозинството успяхме да премахнем практиката да се гласува с чужди карти, изтъкна Цачева. Това е най-прозрачното Народно събрание от последните 23 години, смята тя.


"Аз ще остана най-пестеливият и стиснат председател на НС. Разходите за парламента и по отношение на народните представители бяха сведени до минимум, до възможното, за да функционира институцията. Ние заварихме служители в НС, които не бяха почивали последните 5 до 10 години. Постепенно в административен план се сложи ред, преподреди се администрацията. Но това ще се види занапред", допълни тя.


"Не успяхме да се преборим с битуващото в обществото разбиране, че народните представители са виновни и отговорни за всичко, което се случва в държавата. Искаш по-високи доходи – в парламента, искаш близост с политиците – в парламента, не си доволен от това как работи държавата като цяло – в парламента. Да, безспорно парламентът е институцията, която стои на върха на пирамидата на държавните органи в страната, но тя е законодателната институция, тя контролира изпълнителната власт, но не тя управлява, не парламентът осъществява управлението на държавата в различните секторни политики, заяви още Цачева.


Според нея служебният кабинет трябва да успокои гражданите.


„Да, имаше недоволство, искаха оставки. Викът им е чут, отиваме на избори. Оттук насетне, изключително разумно и прагматично трябва да се предприемат стъпките, които са предвидени за този кратък период от време. Но онова, което е важно, според мен, правителството да не губи посоката на финансова стабилност в държавата, да не се предприемат неразумни харчове, които правителството, излъчено от следващото Народно събрание след това да се чуди какво и как да оправя", обясни Цачева.