19min.bg

Цачева отказа на депутатите да почетат 9 септември

Коалиция за България предложи депутатите да почетат с едноминутно мълчание паметта на хората, които са се жертвали за своите идеи за промяната на обществото на 9 септември 1944 г., и на тези, станали жертва на събитията след тази дата.


Председателят на парламента Цецка Цачева не подложи на гласуване предложението с аргумента, че датата 9 септември 1944 г. не е безспорна в българската история. Тя обаче се съгласи, че трябва да се търсят общи, а не разделителни дати в нашата история.


Павел Шопов ("Атака") не се съгласи народните представители със ставане на крака да отбелязват, по думите му, "партийния празник на БСП". Веселин Методиев от Синята коалиция посочи, че оценката на парламента за 9 септември 1944 г. е направена с декларация от 39-ото Народно събрание и тя е


негативна, събитията са определени като преврат.


Председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев заяви, че


предложението е било свързано с отдаване на почит на всички хора в бурната история на 20 век, дали живота си за своите идеали. Тези хора са били от двете страни на барикадата, не всички са били с чисти помисли, но са вярвали в своите идеали, подчерта той.