19min.media

ЦАХАЛ публикува ВИДЕО от последните мигове на лидера на Хамас

Израелските военни разпространиха видеозапис от дрон, за който се твърди, че показва смъртта на политическия лидер на Хамас Яхия Синвар в южната част на Газа.

Израелските сили за отбрана (IDF) обявиха в четвъртък, че Синвар е бил убит на неуточнено място. Официални лица в Западен Йерусалим отпразнуваха кончината на човека, който има решаващо значение за военните дейности на палестинската групировка, включително за нападенията от 7 октомври.

В четвъртък вечерта международният говорител на ЦАХАЛ подполковник Надав Шошани публикува 48-секунден видеоклип в социалните мрежи, описвайки го като „последните мигове“ на Синвар.

Кадрите от дрон показват бомбардирана къща някъде в Газа, а вътре забулена фигура, седнала в кресло.

Въпреки че Шошани описва кадрите като „необработени“, видеото спира и обозначава седящата фигура като Синвар с червен контур. Едната ръка на мъжа изглежда е ранена. С другата ръка мъжът хвърля нещо, което изглежда е пръчка или меч, към дрона. Предметът не уцелва, но видеото спира в този момент.


Според вестник „Джерусалем пост“ частите на бригада 828 „Бислах“ са убили Синвар в сряда по време на описаната като „непланирана операция“ в квартал Тел Султан в Рафах в южната част на Газа.

Съобщава се, че лидерът на Хамас е бил забелязан от дрон за наблюдение да влиза в сграда. Танковете открили огън по сградата и ЦАХАЛ изпратил дрон, за да провери целта. След като Синвар нападнал дрона, танкът отново стрелял по сградата.

В четвъртък в социалните медии се появиха графични изображения на това, което изглеждаше като Синвар, погребан под развалините. ЦАХАЛ потвърди самоличността му чрез сравняване на данни за зъбни и пръстови отпечатъци от времето, когато лидерът на Хамас е бил в затвора. Израелските медии съобщиха, че един от пръстите на Синвар е бил отрязан и откаран в лабораторията за по-бързо идентифициране.

Репортер на израелския Канал 12 публикува снимки на предметите, открити по тялото на Синвар. Сред тях са ментови бонбони, пари, запалка, автомат „Калашников“ и лична карта на служител на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA).



 


Пламен Валентинов