19min.bg

Цацаров: Без бурки на обществени места

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че трябва да се ограничи носенето на бурки на публични места, съобщава Нова тв. Главният прокурор даде пресконференция в Пазарджик, където Окръжният съд гледа делото срещу 14-те жители на Пазарджик, Пловдив и Асеновград, обвинени в насаждане на религиозна омраза и пропагандиране на война.

„Моето мнение е, че подобни ограничения трябва да съществуват по отношение на учебни заведения, публични места, тоест, конкретно в тези места. Както има такива забрани в други европейски страни. Това е нещо, което трябва да бъде дискутирано много внимателно, защото е много лесно да бъде нещо забранено”, заяви обвинител номер едно.

Според Цацаров Законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт с оглед на новите реалности, като трябва да се намери точният баланс между религиозната свобода и защитата на обществото.

Той коментира, че делото срещу 14 подсъдими за пропагандиране на идеите на „Ислямска държава” и за призоваване към война не е свързано с религиозните свободи.

Според Цацаров в момента Наказателният кодекс не дава необходимите „оръжия” в ръцете на прокурорите и е необходима по-адекватна реакция по отношение на текстовете, свързани с подобни престъпления.

„Трудно се коментира дело, което е във фазата на съдебното производство” посочи главният прокурор по отношение на обвиненията за разпространение идеите на „Ислямска държава”.