19min.bg

ЦИК даде шанс за набутване на мъртви души в СИК: Вл. Йончев

 Противозаконното решение на ЦИК за 100% броене на бележките от машините дава шанс на 100% купени комисии да набутат мъртви души във вота, както се правеше при хартиен вот: "Броенето на разписките е като тестването на децата. Трябва ли да преброиш 13 000 секции, за да установиш, че в 0,1% има разминаване, вероятно поради грешка на комисията? Трябва ли да тестваш 50 000 деца, за да установиш, че 11 са позитивни, вероятно поради статистическата грешка на теста?
Днес един колега ме убеждаваше, че трябва, било превенция. А аз се опитвах да му обясня, че това е прах в очите и търсене на проблем там, където го няма. Защото истинският проблем е, че хората си измират от техните си болести, които заради ковида не могат да бъдат лекувани.
Изборите няма да бъдат фалшифицирани заради машините. А заради това, че на места 100% от комисиите са купени. И членовете на СИК лично ще си накликат гласовете на мъртвите души в списъка.
Но и в единия, и в другия случай, едни хора ще се тупат в гърдите, че са решили проблем, а всъщност ще са ни хвърлили прах в очите, за да не виждаме истинския проблем.
Хубавото на тая драма е, че лъснаха истинските коалиции.
От едната страна са ПП, ДБ и Изправи се. От другата ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН", пише известният журналист и опитен изборджия Владо Йончев, offnews.


Снимка: Дарик