19min.bg

ЦИК не желае да организира честни избори и практически саботира държавността: Петър Славов

 Източник: Debati.bg


Петър Славов е  юрист и икономист по образование, адвокат по професия с над 10г. стаж, ексдепутат. Председател на сдружение „Граждански блок“, част от „Гражданска платформа” и член на Съвет „Управленска алтернатива“ на „Демократична България“. Най-активният народен представител в 43-то Народно събрание с над 500 внесени въпроса към Министерския съвет.




Г-н Славов, стана ясно, че заедно с г-н Димитров за втори път ще съдите ЦИК във връзка с машинното гласуване. През 2017 година вие спечелихте и въпреки това още няма напредък в тази насока. Според вас, ако и този път спечелите, ще си намерят ли от ЦИК отново оправдание пак да провалят машинното гласуване.


 


Всъщност това е вече четвъртото или петото дело, което водим срещу ЦИК и наистина е изумително упорството, с което тази комисия не просто не въвежда машинното и дистанционното гласуване, а практически упорито нарушава закона и не изпълнява Изборния кодекс – нещо, което аз просто не мога да си представя как е възможно и как може да се случва в една държава от ЕС. Вчера слушах някакви изумителни изявления от служител на ЦИК, мисля че говорителката на комисията, как в България, разбирате ли, често се променяли законите и затова те нямали как да ги изпълнят. Нещо подобно беше казала.


 


Според Вас основателно оправдание ли е това, което тя посочи, че не могат да се поръчат машини, докато не бъдат въведени промени в Избирателния кодекс, а най-добре било това да се случи след насрочване на вота, за да може софтуерът да бъде актуален?


 


Това е абсолютно невярно. Слушали сме го през 2017 г., когато, както много точно отбелязахте, за първи път ги осъдихме и съдът ги задължи незабавно да въведат машинното гласуване, тъй като и тогава то бе разписано в Изборния кодекс, но не беше като единствена възможност за гласуване, както сега са го записали настоящите депутати, а беше паралелно с гласуването с хартиените бюлетини. Но изборът принадлежеше на избирателя, т. е. дали желае да гласува с хартиена бюлетина или машинно, което означаваше, че трябва да бъдат осигурени машинни терминали за всички избирателни секции. От ЦИК тогава си позволиха в едно свое незаконно решение да ограничат броя на секциите, в които ще осигурят машини, до 500 – нещо, което дадохме на съд и действително тогава Върховният съд ги задължи да изпълнят закона. Впоследствие те обявиха обществена поръчка точно по начина, по който тази госпожа го обяснява сега – след като бе издаден указът на президента за насрочване на избори – и очевидно срокът се оказа крайно недостатъчен, за да се проведе успешно такава обществена поръчка и да се осигурят около 10 000 машини в такъв кратък срок. Т. е. пределно ясно е, че работата и подготовката за машинното гласуване трябва да започне много преди пределната дата – по начина, по който се случва и подготовката за класическото гласуване с хартиени бюлетини. Например както се осигуряват обикновените прозрачни урни – много по-рано. Замислете се – машинният терминал за гласуване всъщност представлява едно високотехнологична избирателна урна, в която не пускате гласа си на хартиена бюлетина, а пускате дигитален глас, подаден чрез съответното устройство.


 


Говорите колко време трябва за подготовката на машинното гласуване и въпреки това днес в ЦИК проведоха заседание, на което въпросът за машинното гласуване беше отново избегнат. След това стана ясно, че са отправили покана за среща с вицепремиера Томислав Дончев във връзка с провеждането на машинно гласуване. Това индикира ли, според Вас, някакво задействане на процедурата по осигуряване на машините?


 


Вече мина повече от година от последните промени в Изборния кодекс, когато сегашните депутати записаха там, че ще се гласува само машинно, с изключение на най-малките секции. Т. е. ЦИК, неосигурявайки машини по сега действащия закон, на практика поставя под въпрос валидността на бъдещия вот, тъй като няма алтернативен начин на гласуване и това са разпоредби, които сегашният парламент е приел. Това е действащият закон. Така че ние, търпеливо изчаквайки ги от около година, за да видим какво точно правят и как подготвят машинното гласуване, няколко пъти ги подсетихме, че времето напредва и наближават редовните парламентарни избори. Да не говорим ако се проведат предсрочни, както хората искат оставка.