19min.bg

ЦИК обезсмисли машинния вот: Прозрачност без граници

С рязко критично становище излезе международната Асоциация Прозрачност без граници, която редовно следи за коректното провеждане на изборите, срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се броят ръчно разписките от машинното гласуване във всички секции, в които такова ще се проведе. „Това решение е неадекватно и създава редица рискове за изборния процес, които могат да компрометират допълнително изборните резултати”, посочват от неправителствената организация.


Според тях решението „въвежда втора, дублираща технология за отчитане на изборните резултати, която обезсмисля машинното гласуване и неговите основни позитиви”. И констатират, че сега България ще се окаже единствената страна в света, в която избирателите гласуват електронно с машини, но секционните комисии (СИК) броят ръчно хартиени разписки. И това при положение, че само през последните 3 години държавата е похарчила над 76 млн. лв. за устройствата.


Припомняме, че Изправи се.БГ!Ние идваме! (ИБГНИ) и Продължаваме промяната (ПП), както и Демократична България внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу ръчното броене на разписки.