19min.bg

ЦИК ограничи гласуването от чужбина

27 септември е последният срок в който българите в чужбина могат да заявят желание за гласуване на президентските избори на 23 октомври. Заявленията се подават лично в консулствата и дипломатическите представителства. Те могат да бъдат изпратени и на електронните адреси на представителствата, но само ако са подписани собственоръчно и след това сканирани.


Допълнителна информация сънародниците ни в чужбина могат да получат и на специалният сайт на външно министерство. Централната избирателна комисия ще реши на базата на подадените заявления , колко избирателни секции ще се открият в различните държави.


По-късно, съгласно законовото изискване, МВнР подава нформация в ЦИК за достатъчен брой подадени заявления, за да се организират секционните комисии за провеждане на вота в чужбина.


За да гласува български гражданин в чужбина, той трябва да е навършил 18 години и да не е поставен под запрещение. В изборния ден той представя декларация по образец от сайта на ЦИК, лична карта, задграничен паспорт или военна книжка.


Наблюдатели коментират, че поне 90 % от българските емигранти пръснати по света ще се откажат да гласуват по този начин. Емигрантите недоволстват, че ЦИК налага техническо ограничение на желаещите да гласуват, заради тромавата и сложна процедура.