19min.bg

ЦИК отмени машинния вот в неделя, е-министърът натискан от К.Петков, замът му открадна кодовете на апаратите

ЦИК отмени машинното гласуване за първия тур на изборите за местна власт тази неделя. Министерството на електронното управление не успя да да си свърши работата по установяване на съответствие на машините по чл. 213-а от ИК. По-рано доклад на ДАНС, който не е отречен от обвинения за промяна и изтегляне на кодовете на машините от заместник - министър Стойков от ППДБ, който няма право на това. Финансовият министър Василев потвърди истинността на играта на кодове, като попита "и какво от това".


Министърът на електронното управление Йоловски, също ППДБ, пък се оплака на председателски съвет в Народното събрание, свикан по повод скандала, че е бил подложен на натиск от страна на Кирил Петков - съпредседател на управляващата партия ПП и депутат, както и от народния представител от ППДБ и бивш министър на електронното управление в кабинета Петков - Нинова Божидар Божанов.


Напомняме, че пръв 19 минути разкри записите на Алексей Петров, близък до ПП, направени от влогъра Станислав Цанов, в които силовакът сам си признава и се хвали как неговите хора манипулират машините. В друг  запис - от среща на депутатите на ППДБ Кирил Петков лично заявява, че без машините и правенето на ала-бала с тях, реалният електорат на управляващите е 7-10%.