19min.bg

Цветан Цветанов: Винаги съм бил колективен играч

Аз винаги съм бил колективен играч и това, че допринасям за успях на един проект, какъвто е ГЕРБ, за мене е максималното, което мога да направя, заяви вицепремиерът, министър на вътрешните работи и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.


С тези думи Цветанов опроверга категорично твърденията, че възнамерява да прави партия в партията. По думите му всички, които твърдят това не знаят за голямото доверието между него и Борисов. Запитан дали успехът на ГЕРБ се дължи на собственото му представяне или на харизмата на лидера на партията и премиер Бойко Борисов, Цветанов призна, че основният енергиен носител на всичко това, което са правили през последните години е Борисов. „Нашите най-слаби резултати бяха в селата, но успяхме да мобилизираме структурите си”, посочи той.


Цветанов обеща да стои зад полицаите, причинили смъртта на Ангел Димитров – Чората, но уточни, че като министър няма да оспорва решението на съда. „Аз трябва по някакъв начин да засвидетелствам уважението си към тях”, посочи той. МВР е осъдено солидарно за 250 хил. лева заедно с петимата подсъдими служители на реда. Той твърди обаче, че акцията по задържането на Чората е била с утвърден план. „Ако имахме записа на операцията с Чората, както в случая с Червило нещата щяха да са други”, смята вицепремиерът. Тогава щяло да се види, че не петима, а двама са били Чората, докато е бил с белезници, а останалите трима са били в автомобил. Цветанов посъветва медиите да се срещнат със семейството на убития и с подсъдимите.


Употребата на бойните патрони от полицаи той ще обсъди с всички неправителствени организации и полицейския синдикат. Ако това предложение бъде възприето, до края на годината то ще се въведе и законово. В складовете има достатъчно количество за редовната им употреба. Обстойно се обсъжда и въвеждането на т.нар. общинска полиция. Тя ще бъде изцяло на издръжка на общината.