19min.bg

Тереза Мей: Великобритания ще излезе от ЕС, но не и от Европа

     Великобритания ще продължи да си сътрудничи с Европа по въпросите на сигурността, заяви британският премиер Тереза Мей. Днес тя за първи път отговаря на въпроси на депутатите в новата си роля на премиер, предаде БНР.


Трябва да продължим сътрудничеството си в областта на сигурността с Франция и други европейски страни. Няма да бъдем изплашени от терористите. Споделяме едни и същи заплахи и трябва да работим заедно, за да ги победим. Категорично мога да потвърдя, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз, но тя не напуска Европа и сътрудничеството ни ще продължи, подчерта Тереза Мей.


Бившият вътрешен министър пое премиерския пост преди седмица. Пред британските депутати тя обясни, че ще се вслуша в избирателите, гласували за излизане от Европейския съюз и контрол на свободното движение, но Лондон трябва също да договори най-добрата сделка в областта на стоките и услугите.


По-рано днес стана известно, че Великобритания няма да поеме ротационното председателство на Европейския съюз през 2017 година.