19min.bg

Терор на шест места в центъра на Виена

     
   Стотици полицаи кръстосват Виена, дирейки извършителите на снощните атаки с участието на „ислямски терорист“, при които бяха убити петима души, включително един нападател. Ранените са 17, сред които полицай. Състоянието на 7 от тях е критично, предаде Ройтерс.

Властите съобщиха, че са убити трима цивилни – двама мъже и жена. По-късно обществената телевизия ОRFсъобщи, че е починала още една жена.


Стрелбата в центъра на Виена е терористичен акт, съобщи министърът на вътрешните работи Карл Нехамер.  Около 20 часа местно време на Шведенплац, където има синагога, се чуха множество изстрели. Провежда се голяма полицейска акция, вкл. с полицейски хеликоптери. В туитър акаунта си виенската полиция съобщава за много ранени. Според вътрешния министър има тежко ранен полицай и убит човек. За загиналия се съобщава, че почти сигурно е от извършителите на нападението. 

Стрелбата се е водила на 6 места, едно от които е синагога. В 23 часа местно време бе съобщено, че военните се включват в охраната на важни обекти в столицата.

"Кронен цайтунг" информира, че става дума за терористична атака и извършителите са няколко. Единият е бил с колан с взривове и го е задействал. Останалите са успели да избягат. Свидетели разказват за 50 изстрела, автоматична стрелба. В Туитър акаунта си полицията съобщава освен на немски и английски, а и на унгарски, чешки и полски да се избягва Първи район, да се избягва и градския транспорт в тази посока. Призовават се посетителите на ресторантите да не ги напускат.


 
Виж видео ТУК!
 


В 22.30 местно време виенската полиция съобщи "Че около 20 ч. са чути изстрели откъм "Зайтенщетегасе". Много въоръжени с дългоцевно оръжие. Общо на 6 места е стреляно. Един загинал, много ранени, вкл. полицай. Един от извършителите е застрелян от полицията. Всичко останало към този момент са спекулации".

Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата във Виена, информира МВнР. Посолството ни е във връзка с местните власти.

Полицията във Виена призова хората, които разполагат с видео от събитията, да ги пращат на властите, а да не ги публикуват в социалните мрежи. Също така жителите на Виена се призовават да не разпространяват и споделят никакви слухове, обвинения, спекулации и непотвърден брой на жертвите. "Стойте вътре, подслонете се и странете от обществени места", се казва в призива.

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования след серията от