19min.bg

Терористите използват жив щит в Мосул

      В иракския град Мосул джихадисти задържат със сила населението на града, за да го използват като жив щит при настъплението на правителствените сили, предаде БНР.
Сблъсъците, които започнаха в понеделник призори, засега са южно и североизточно от големия град и в села, населени предимно с кюрди.

Представителят на ООН Стефан Дюжарик предупреди, че около 200 000 души се очаква да напуснат Мосул в още в първите седмици на офанзивата. Бежанците може да надхвърлят един милион и това ще предизвика тежка хуманитарна криза, опасяват се в световната организация.

Американски самолети разпръснаха над Мосул хиляди брошури със съвети към хората в града как да сведат до минимум рисковете за живота и имуществото си по време на сраженията.

Безопасните пътища за напускане на град Мосул, които мирното население може да използва, са готови и охраната им е осигурена, увери иракският премиер Хайдер ал Абади, съобщи Дир.бг.

 Междувременно, командването на сирийската армия заяви, че ще бъде употребена сила срещу всеки, който опита да влезе на нейна територия през границата с Ирак. Очаква се масовото движение на хора в района.