19min.bg

Тежки нарушения във Фонда за лечение на деца

За периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г. са разкрити редица нарушения, показва проверка на комисия от Министерството на здравеопазването. Голяма част от гафовете са от времето, когато директор на Фонда беше проф. Владимир Пилософ., агент на ДС, назначен от министър в ББ2 - Москов.


Проверката разкрива фрапантни нарушения - заявления за помощ, които въобще не са придвижвани и разглеждани; документи, бавени с месеци, решенията им също.


Открити са и неизискани или забавени становища на външните експерти, както и решения за лечение без мнението на независими специалисти и др. Проверяващите са попаднали и на заповеди на директора за лечения, бавени с месеци, както и върнати заявления от Обществения съвет, заради непълна документация.


Един от изводите на комисията е, че нарушенията се дължат на липса на управленска компетентност от страна на директора.


Липсата на регистри и правила за работа дават основание на проверяващите да обобщят, че се създават предпоставки за злоупотреба с власт без гаранция за безпристрастност.


Като директор на фонда, проф. Пилософ не е декларирал две свои длъжности, които го поставят в конфликт на интереси. Външни експерти също са спестили подобна информация в декларациите си.