19min.bg

Толкамерите ще снимат и превишения на скоростта

Тол камерите вече ще следят и за превишена скорост, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура. Тя има 50 мобилни и 295 стационарни камери.


При нарушение снимковият материал, който го доказва, ще включва четири снимки.


Камерите на тол системата ще предават информация към МВР, Митниците и данъчните. Освен за превишена скорост, ще се следи и за претоварване на камионите.


Очаква се Българският институт по метеорология да сертифицира софтуера за превишена скорост на Националното тол управление.
Министерството на вътрешните работи (МВР), агенция "Митници", Националната агенция по приходите (НАП) вече разполагат с данните от тол системата, посочи директорът на Националното тол управление (НТУ) Георги Темелков. Не е ясно дали въз основа на нея КАТ вече налага глоби на шофьорите за превишена скорост.


Толкамерите са способни да отчитат и минаването през преглед, за разлика от несществуващата система на т.нар. екостикери, които наливат всяка година милиони в джобовете на семейната печатница на червения депутат Петър Кънев. Въпреки че са незаконни според чл.105 от Закона за движение по пътищата, също както са и отново печатаните от него застрахователни стикери.