19min.bg

Топят се печалбите на банките

Печалбата на банките ще намалява до края на 2014 година. Главната причина за това ще бъдат сравнително високите разходи за обезценки, според анализ на държавната Българска банка за развитие (ББР), съобщава „Труд“. Към края на юли печалбата на 27-те банки у нас (без КТБ) е 489 млн. лв. До края на май разходите за обезценка в банковата система са били 338 млн. лв. През юни, обаче, те скачат рязко до 539 млн. лв. Ръстът се дължи на кризата в КТБ и близо половината от обезценките към юни се падат на поставената под специален надзор банка.


Все още преките последици от кризата с КТБ върху банковата система не са изчислени, уточняват от ББР. От там посочват още, че през юни отливът на депозити на граждани от банките е 408,7 млн. лв. Спад по сметките на физическите лица не е имало от септемри 2010.


За времето от 13 до 20 юни гражданите и фирмите са изтеглили от КТБ 907,1 млн. лв. От ПИБ само на 27 юни са изтекли 787,7 млн. лв. По-голяма част от спестяванията обаче са били преместени в други трезори и затова отливът на депозити в банковата система е по-малък.